child witness court campaign blog19 листопада 2010 року у Всесвітній день попередження насильства над дітьми Український фонд «Благополуччя дітей» розпочинає другий етап інформаційної кампанії «Дитина-свідок потребує особливої підтримки».

Кампанія «Дитина-свідок потребує особливої підтримки» спрямована на суддів, прокурорів, представників правоохоронних органів та осіб, які супроводжують у суді дітей-свідків. Метою кампанії є підвищення компетентності спеціалістів щодо захисту прав дітей, які беруть участь у судових процесах, та привернення уваги громадськості до потреб дітей-свідків.

Часто трапляється так, що розслідування злочинів та пов’язані з цим юридичні процедури стають причиною повторної травми у дитині, яка не розуміє суті процедур, боїться незнайомої ситуації та дуже сильно переживає нагадування про те, що їй довелося пережити. Діти-свідки потребують особливого ставлення. Зміна ставлення до дитини-свідка не обмежується розробкою нових законів та системних рішень. Для цього процесу важливе розуміння з боку прокурорів, суддів та представників правоохоронних органів, які, спілкуючись з дитиною, мають бачити в ній не лише джерело доказів, але й налякану та ображену людину, яка через свій вік є особливо вразливою та безпомічною.

Український фонд «Благополуччя дітей» підготував постери «Пане суддя, я маю право не боятися», листівки «Кодекс прав дитини-свідка / потерпілої від насильства», які будуть розповсюджені у судах, органах прокуратури, відділках міліції. Крім того, для осіб, які супроводжують у суді дитину-свідка, підготовлено брошуру «Дитина свідчить у суді», в які наведені поради, як можна допомогти дитині почуватися впевненіше у ролі свідка в суді, що дозволить краще захистити дитину. А для дітей різного віку розроблені брошури «Я йду до суду» (5-12 років) та «Я буду свідчити в суді» (10-15 років), які за допомогою дорослих допоможуть дітям дізнатися про суд, учасників судового процесу та його роль як свідка.

Вперше кампанія «Дитина-свідок потребує особливої підтримки» була проведена у Польщі у 2004 році недержавною організацією Nobody’s Children Foundation. Матеріали кампанії були розроблені VA Strategic Communication.

Кампанія проходитиме у Болгарії, Латвії, Литві, Молдові та Україні в рамках проекту «Дитинство без насильства – покращення системи захисту дітей у Східній Європі» за фінансової підтримки OAK Foundation.