news 28 0527 травня о 14.00 у приміщенні Міського центру дитини Служби у справах дітей Виконавчого органу КМДА (м. Київ, вул. Маяковського, 28 В) з нагоди Дня захисту дітей відбулося відкриття першої в Україні «Дружньої кімнати» - кімнати для опитування дітей, які стали жертвами або свідками насильства.

На відкритті були присутні Шлапак А.В. - Депутат Київради, Голова Комісії з питань охорони здоров'я та соціального захисту; Кулеба М.М. – Начальник Київської міської служби у справах дітей; Танцюра В.А. – Директор Київської міської соціальної служби для сім'ї, дітей та молоді; Осадча В. Г. - Начальник управління захисту прав дитини Державного департаменту з усиновлення та захисту прав дитини Міністерства України у справах сім’ї молоді та спорту; Коробченко Н.В. – представник Департаменту сімейної та гендерної політики, Міністерство України у справах сім'ї, молоді та спорту; Вовк В.С. – перший заступник директора Державної соціальної служби у справах сім’ї, дітей та молоді; Тетяна Семенець - в. о. начальника кримінальної міліції ГУ МВС України у м. Києві; Звєрєва І.Д. – виконавчий директор Українського фонду «Благополуччя дітей», інші представники державних установ, бізнесу, неурядових організацій, вихователі та вихованці будинку, місцеві та національні ЗМІ.

До участі у прес-конференції та оглядової екскурсії кімнатою запрошені представники Київської міської державної адміністрації, Міністерства України у справах сім‘ї, молоді та спорту, Міністерства освіти і науки України, Департаменту кримінальної міліції у справах дітей Міністерства внутрішніх справ України, Державної соціальної служби для сім‘ї, дітей та молоді, Академії суддів України, громадських організацій.

Створення такої кімнати ставить за мету забезпечити зручні умови для спілкування з дитиною, щоб зібрати правдивий доказовий матеріал, не завдаючи шкоди її психічному здоров’ю. Приміщення, яке отримало назву «Дружньої кімнати», облаштоване за відповідними європейськими стандартами та рекомендаціями роботи з дітьми. Організація кімнати (окремі приміщення для опитування та для спостереження за дитиною спеціалістами (співробітники кримінальної міліції у справах дітей, суддями та ін.), віденське дзеркало, система комунікації між кімнатами, відео- та аудіозапису опитування, зручні меблі для дітей і дорослих, іграшки) сприяє створенню комфортної та безпечної для дитини атмосфери. Психолог, присутній під час опитування, надає дитині соціально-психологічну підтримку.

Відкриття кімнати стало можливим завдяки проекту «Впровадження пілотної моделі структурної профілактики насильства щодо дітей», що впроваджується Українським фондом «Благополуччя дітей» у партнерстві з Міністерством України у справах сім'ї, молоді та спорту, Київською міською службою у справах дітей, Київським міським центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді тощо за підтримки міжнародної організації "Brot für die Welt" (Німеччина).

Сьогодні потреба у створенні таких кімнат у країні очевидна, і при органах внутрішніх справ в регіонах вже функціонує 325 так званих «зелених кімнат». Проте «Дружня кімната», що створюється в унісон рішенню МВС щодо залучення до роботи «зелених кімнат» психологами, демонструє найвищий рівень організації профілактично-реабілітаційних заходів із дітьми, які зазнали жорстокого поводження, насильства.