prezentatsiya politseyska merezhaУ березні 2017 р. заступниця міністра внутрішніх справ України з питань європейської інтеграції Анастасією Дєєвою презентувала новий поліцейський проект - мережу протидії домашньому насильству. Головна мета проекту - створення ефективної системи виявлення, реагування та протидії випадкам домашнього насилля, а також відновлення довіри громадян до поліції через забезпечення справедливості при допомозі постраждалим та покаранні кривдників. Це не буде окремий структурний підрозділ, це буде мережа, яка буде поєднувати в собі співробітників різних підрозділів.

Чому це актуально?

За даними програми розвитку ООН 60% опитаних жінок зазначили, що в їхніх громадах регулярно відбувається фізичне насильство. Проте лише незначна кількість випадків домашнього насильства виявляється: це відбувається через низьку обізнаність населення щодо самої проблематики та недостатню довіру до правоохоронної системи. Крім того ситуація загострюється наявністю військового конфлікту на сході України, від якого особливо страждають жінки та дівчата: різко зростає рівень випадків насильства, сексуальних злочинів та дискримінації.

В чому полягає новизна проекту?

  1. Поліцейська мережа формується в більшості жінками-офіцерами. Жінка-поліцейський може по-іншому побачити ситуацію, пов'язану з домашнім насильством: вона може не одразу перейти до фізичного протистояння, а за рахунок емпатії та розуміння проблеми застосувати психологічний та переговорний підхід.
  2. Робота груп відбуватиметься на основі чіткого алгоритму взаємодії з операторами лінії 102, патрульною поліцією та соціальними службами, в основі якого лежить персоналізований підхід до роботи з постраждалими в кожному окремому випадку з врахуванням їх інтересів та кращих світових практик.
  3. Для запобігання домашньому насильству буде проводитись інформаційна робота та зустрічі з населенням для обговорення проблематики домашнього насильства та шляхів його попередження або реагування на нього.
  4. Для забезпечення комплексної допомоги до проекту залучатимуться інші партнери з метою розвитку необхідної інфраструктури:
  • притулки для постраждалих;
  • забезпечення необхідної соціальної, медичної, психологічної допомоги;
  • забезпечення можливостей для повного повернення до нормального життя та проведення корекційної роботи.

Де працюватимуть перші пілотні групи?

Запуск пілотного проекту, в рамках якого створюються «мобільні групи», відбудеться у Дарницькому районі міста Києва, Малиновського районі міста Одеси та у місті Сєвєродонецьку Луганської області.

Представниці майбутніх мобільних груп

У мобільних групах будуть задіяні як чоловіки, так і жінки. Однак більшістю із залучених будуть жінки. «Ступінь довіри до жінок більший, адже в них постраждалі не бачать агресора, їм не бояться відчиняти двері», - прокоментувала інновацію шкільний офіцер поліції Ганна Чумас, яка в службовій діяльності неодноразово стикалася із випадками домашнього насильства.

Наталія Боднар працює на гарячій ліній у Дарницькому районі Києва: «30 % всіх моїх викликів - це насильство в сім'ї. Дарницький район - це густонаселений район, де є багато родин, які не працюють, які вживають наркотичні засоби або алкоголь, і це є великою проблемою. Цей пілотний проект мережі протидії домашньому насильству дуже важливий для суспільства».

Як зазначила Анастасія Дєєва, заступниця міністра внутрішніх справ України з питань європейської інтеграції: «Кількість викликів зростає, і це добре, тому що вказує на те, що люди психологічно готові звертатися до поліції по допомогу. Також піднімається усвідомлення того, що таке домашнє насильство і як ми маємо з ним боротися».

Є певні глобальні проблеми стосовно реалізації проекту протидії домашньому насильству. Це відкладання ратифікації Стамбульської конвенції і відповідно національного законодавства по виявленню та протидії домашньому насильству. Це недостатня взаємодія між відповідними урядовими службами та органами самоврядування і соціальними службами. Це недостатня кількість інфраструктури для забезпечення необхідної допомоги постраждалим: кризові центри, соціальні квартири, зелені кімнати та багато іншого. Нарешті, це відсутність ефективних програм створення умов для забезпечення доходів та працевлаштування постраждалих. Тільки об'єднавши наші зусилля, ми зможемо досягти найкращого результату.


Текст: Анастасія Йовановська
Джерело: http://mvs.gov.ua/ua/news/6721_MVS_prezentuvalo_Policeysku_merezhu_protidii_domashnomu_nasilstvu_FOTO_VIDEO_PREZENTACIYA.htm